direct naar inhoud van 3.1 Huidige situatie
Plan: MAG-complex
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0373.BPG9006magcomplex-B001

3.1 Huidige situatie

Het MAG-complex (de militaire naam voor Magazijncomplex) is een complex van militaire gebouwen met bijbehorende infrastructuur, dat is gebouwd tijdens en ten behoeve van de Koude Oorlog. Het complex ligt op de kruising van de Krommedijk met de Hoeverweg. Het terrein heeft inmiddels zijn oorspronkelijke functie verloren en is nu niet in gebruik.

Het complex omvat ruim 7 ha. Het wordt gekenmerkt door twee 'schillen'. De vanuit de openbare ruimte zichtbare buitenring bestaat uit een ring van de oudste bebouwing (1954) met gebogen, met bitumen gedekte daken, witte goten, zichtbare witte betonnen spanten ('vakwerk') en een opvulling van rood metselwerk - een architectuur en constructie die direct samenhangt met de oorspronkelijke functie. De binnenring bestaat uit eenvoudige standaardloodsen (1990) met een zadeldak; deze zijn vanuit de openbare ruimte vrijwel niet te zien.

De oost- en westzijde van het MAG-complex bestaat uit bos, met dicht opeenstaande bomen, die nog niet geheel tot wasdom gekomen zijn. Ook tussen de gebouwen staat deze begroeiing. Het komt erop neer dat het MAG-complex eruit ziet als een jong en verwilderd bosje, waarin aan noord- en zuidzijde steeds twee karakteristieke gebouwen zichtbaar zijn.

Aan de noordoostzijde van het terrein is een bedrijfswoning aanwezig en ten zuiden daarvan twee woningen in particulier bezit (waarvan één woning reeds een woonbestemming heeft), die in een eerder stadium kadastraal zijn afgesplitst van het defensieterrein (voormalige bedrijfswoningen).